Skip to main content

90 Islamiat Questions with answers


ISLAMIAT

1. Which Surah starts without Bismillah:

Ans: Al-Toba

2. A male is coffined/wrapped in __ dressed sheets:

Ans: 3

3. Amount of zakat cannot be used in _____ .

Ans: Mosque

4. What is Sahihain:

Ans: Bukhari and Muslim

5. Jehad become mandatory in ___Hijra:   

Ans: 2 AH

6. Which one is called Masha’ar-ul-Haram:  

Ans: Muzdalifa valley

7. Who was the first martyre in Islam:  n

Ans: Hazarat Sumaya (RA)

8. Who first embraced Islam among women

Ans: Hazrat Khadija (RA)

9. What is Istelam:

Ans:  kissing Hajre Aswad

10. Who collected Quranic verses in one place:  

Ans: Hazrat Usman (RA)


11. How much Surah the Quran contains:

Ans: 114

12. The Nisab of Zakat in gold is:

Ans: 7 ½ Tolas

13. A Verse of the Holy Quran indicates the name of:

Ans: Hazrat Zaid

14. A Muslim female is coffined in:

Ans: Five Sheets

15. The original name of Imam Bukhari is: 

Ans: Muhammad bin Ismail

16. Makka was conquered in: 

Ans: 8 A.H
17. Qurbani (Holy Slaughtering)is made during Hajj at

Ans: Mina 

18. Jami-i-Quran is taken for: 

Ans: Hazrat Usman (R.A)

19. Pious-Caliphate lasted for about:

Ans:Thirty Years

20. Gathering on Arafat during Hajj is made on:

Ans: 9th Zil Hajjah


21. How many stages the Quran contains?

Ans: 7

22. Who was the first writer of "Wahi" in Quraish?

Ans:  Hazrat Zaid bin Sabit (RA)

23. Kitab-ul-Assar is compiled by:  

Ans: Imam Abu Hanifah (RA)

24. Imam Shafi took the office of "Religious Judgment" in the age of:  

Ans: 15 years

25. What was the name of foster sister of the Holy Prophet (PBUH)? 

Ans: Hazrat Shima (RA)

26. Namaz-e-Istisqa" is prayer for:  

Ans: Rain

27. Who is called "saqi zam zam"?

Ans: Hazrat Abbas (RA)

28. The "Kissing of the Hajr-e-Aswad" is called:

Ans: Istelam

29. What is the number of Ramzan in the Islamic Calender?

Ans: 9th

30. Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa." 

Ans:  Hazrat Abu Hurairah (RA)

31. Who advised Abu Bakr (R.A) to compile the Quran:

Ans: Hazrat Umar (R.A)

32. The Nisab of Zakat in Silver is:

Ans: 52 ½ Tolas

33. The Prophet made Hazrat Muaaz bin Jabal the Governor of: 

Ans: Yaman

34. Who are the “Sahibain”?

Ans: Abu Yusuf and Imam Shaibani

35. Hajj is not completed unless you go to:

Ans: Arafat


36. “Kitab-al-Umm” is written by:

Ans: Imam Shafi

37. The foundation of Bait Ul-Hikmah was laid down during:

Ans: Abbasid Period

38. What is the number of month “Rajab” in Islamic Calendar?

Ans: 7th

39. First Mujadid was Hazrat Umar bin Abdul Aziz. Who was the second one?

Ans: Ahmad Sirhindi

40. Sahifa Hammam bin Munabih was found by:

Ans: Dr. Hamidullah

41. In which Surat of Quran there is mention of Zulqarnain?

Ans: Alkahaf

42. Muslims are the best of all due to:

Ans: Moderation

43. Sahib Us-Ser is the nickname of:

Ans: Hazrat Khuzaifa (R.A)

44. Masjide Khief is located in:

Ans: Minna

45. Ghaseel ul Malaika is the title of:

Ans: Hazrat Hanzala (R.A)

46. Who was appointed as Usher for Hijrat-e-Madinah?

Ans: Hazrat Abdullah bin Ariqat (R.A)

47. Who was a historian jurist, philosopher, as well as a politician?

Ans: Abdur Rehman Ibni Khaldoon


48. When law of inheritence was revealed?

Ans: Four Hijree

49. Who was the last Commander in Chief for Ghazwa-e-Mautah?

Ans: Hazrat Khalid bin Waleed (R.A)

50. Imam Dar ul Hijrat is the title of:

Ans: Imam Malik

51). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
Ans: Four times

52). Khateeb –ul-Anbia as a title of:

Ans: Hazrat Shoaib (AS)

53). Hazrat Umer (RA) appointed as custodian of Bait-ul-Mal:

Ans: (Abdullah bin Masud)

54). The effective Zakat System can ensure the elimination of:

Ans: Poverty

55). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:

Ans: Hazrat Zaid (RA)

56). Masjid Zu Qiblatain is situated in :

Ans: Madina

57). Who was a Historian, justice, philospher as well as Politician?


Ans:  Abdur Rehman bin Khaldun

58). Which Surah of Quran has Bismillah twice:

Ans: Al Namal

59). Had -e- Qazaf (False Accusation) is:

Ans: 80 Lashes

60). Ada Bin Hatam Thai embraced Islam in:

Ans: 9 Hijri

61). Wealth obtained from a mine is liable to:

Ans: Khumus

62). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:

Ans: 2 Hijri

63). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:

Ans: Imam Malik

64). The seal affixed on important letters by prophet (SAW) was in the Custody of:
Ans: Hazrat khuzaifa (RA)

65). Ameen –ul-Umat is the title of Hazrat: 

Ans: Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)

66). River Neil was declared as Sayed-ul-Anhar by Hazrat: 

Ans:  hazrat Umer (RA)

67). Umm-ul-Masakeen was the title given to one of the wives of the Prophet (SAW):
Ans: Hazrat Zainab benet Khuzima (R.A)

68). Hazrat Muhammad (SAW) gave the key of Bait Ullah permanently to Hazrat:
Ans: Usman bin Talha

69). Arafat gathering is held on:
Ans: 9 Zil hajj

70). Which one of the following is included amongst the Ushera-e- Mubhashera:
Ans: Saad Bin Abi waqas


71.  Batha Valley is situated in:

Ans: Makkah

72.  The longest Surah of the Qur'an is:

Ans: Surah al Baqarah 

73.  Al-Maeen is a Surah in which there are:

Ans: 100 or more ayahs 

74. "Arbaeen" is the book of Hadith in which there are:

Ans: 40 Ahadith 

75.  Fatwa Qazi Khan is an authentic Fatwa of:

Ans: Fiqh Hanafi 


76. "FIDK" garden was bestowed to the Holy Prophet as:

Ans: Fay 

77.  QUBA mosque has been mentioned in:

Ans: Surah al Tauba 

78. The tile given to the pioneers of Islam was:

Ans: Assabiqoon al Awwalun 

79. The meaning of YA SABAHAHO is:

Ans: Oh, Morning danger 

80 The Master if Hazrat Bilal (MABPH) during embracing Islam was:
Ans: Ummayia bin Khalaf 

81.  Splitting of the moon occurred in:

Ans: Mina 

82.  The "IFK" event is described in the Qur'an in:

Ans: Surah Noor 

83.  The Prophet's stamp comprises of these words:

Ans: Allah,Rasool,Muhammad 

84. The heads of Zakat are:

Ans: Eight 

85.  MAUWAZATAIN means:

Ans: Two specific Surahs of Quran

86.  Ozza was the name of:

Ans: A specific goddess of Quraish

87. LEA'AN is:

Ans: A clause of Islamic law 

88. Ashabus sabt means:

Ans: Jews

89. The number of famous months are:

Ans: Four

90. Jabal-e-Noor is situated in:

Ans: None of these.

 

 

(END)

Comments

Popular posts from this blog

(ڳالھائڻ جا لفظ) (Parts of Speech)

    ( سبق ٻيون ) ( ڳالھائڻ جا لفظ) ( (Parts of Speech   1. اسم (Noun) 2. ضمير (Pronoun) 3. صفت (Adjective) 4. فعل (Verb) 5. ظرف (Adverb) 6. حرف جر   (Preposition) 7. حرف جملو   (Conjunction) 8. حرف ندا (Interjection)   1. اسم (Noun)   اسم عربي ٻوليءَ جو لفظ آهي جنهن جي معنى آهي “نالو”. ڪنهن ماڻهوءَ، شيءِ، جاءِ، ڪم، حالت ۽ خاصيت جي نالي کي اسم چئبو آهي . مثال : اڪبر، ڪرسي، اسڪول، لکت، اميري، هوشياري وغيره   2. ضمير (Pronoun) ضمير معنى “عيوضي”. اهڙا لفظ جيڪي اسم جي بدران ڪم اچن تن کي ضمير چئبو آهي . مثال : مان، تون، توهان، اوهان، هِن، هُن، اسان، اسين وغيره . 3. صفت (Adjective)         صفت معنى ساراهه. اهڙا لفظ جيڪي اسم جو گڻ ، او گُڻ، انداز، مقدار يا رنگ ٻڌائن تن کي صفت چئبو آهي . مثال: سٺو، هوشيار، جڏو، چالاڪ، ننڍو، وڏو، اٺ، نُوُ، ڪجھ، گھٽ، وڌ، ٿورو، گھڻو وغيره .       4. فعل (Verb) فعل معنى “ڪم”. اهڙا لفظ جيڪي اسم جو، ضمير جو ڪم ي...

گرامر ڇا آھي؟

  ( سبق پھريون ) گرامر ڇا آھي؟ ڪنھن بہ ٻوليءَ کي درست نموني لکڻ، سمجھڻ ۽ ڳالھائڻ جي اصولن ۽ قاعدن کي گرامر چئبو آھي.   اکر الف، ب جي ٻاونجاھ نشانين مان ھر ھڪ نشانيءَ کي اکر چئبو آھي. مثال:   ا، ب، ج، ڪ، ط، غ   وغيرہ نوٽ: اکرن جا ٻہ قسم آھن. 1) حرف صحيح الف، و ۽ ي اھي 3 حرف علت آھن، باقي 49 اکر حرف صحيح آھن. 2) حرف علت           اھي حرف جي حرف صحيح جي پٺيان اچي آواز پيدا ڪن انھن کي حرف علت چئبو آھي. لفظ:           ٻہ يا ٻن کان وڌيڪ اکرن جي ملڻ سان لفظ ٺھي ٿو. (گ ر ا م ر)           جيئن مٿين اکرن کي ملائڻ سان لفظ گرامر ٺھيو. مثال:   امتحان، ڪتاب، ڪاميابي، صحت، دوست وغيرھ. جملو:           لفظن جو اھڙو ميڙ جنھن مان پورو مطلب يا معني نڪري ان کي جملو چئبو آھي. مثال: 1) احمد ھڪ سٺو ڇوڪرو آھي. 2) امجد پڙھائي ڪري ٿو.     نوٽ: ھن بلاگ تي ر...

MS Office 2007 (Keyboard Shortcuts Keys)

MS OFFICE 2007 (KEYBOARD SHORTCUTS KEYS)   Press Ctrl + B = Bold Text Press Ctrl + I   = Italic Text Press Ctrl + U = Underline text Press Ctrl + Q = remove paragraph formatting Press Ctrl + C = copy selected text = the clipboard Press Ctrl + X = cut selected text = the clipboard Press Ctrl + V = paste text from clipboard Press Ctrl + Z = undo the last action Press Ctrl + Y = redo the last action Press Ctrl + Shift + < = decrease font size one point Press Ctrl + Shift + > = increase font size one point Press Ctrl + Spacebar = remove character formatting Press Ctrl + Shift + Spacebar = create a non-breaking space Press Ctrl + Hyphen = create a non-breaking hyph en Press Ctrl + Home = go to the start of the document Press Ctrl + End = go to the end of the document Function key Shortcuts Press F1 = access online Help Press F2 = move text or graphics Press F3 = insert an AutoText entry (after Word displa...